Passa al contingut principal

Saber dir no

El llibre d'Asha Phillips,  Decir No, Por qué es tan importante poner limites a los hijos , es va publicar per primera vegada en anglès en 1999 i al gener del 2009 es va realitzar una edició de butxaca en català amb el títol Saber dir No, Per què és important saber dir no als teus fills.

Encara que sigui un llibre dirigit als pares, amb la premissa que els pares ideals no existeixen, tots podem treure moltes conclusions interessants i pot ser d'ajuda en diverses situacions per a qualsevol persona interessada a aprendre a posar límits.

El llibre està dividit en capítols agrupats segons les edats dels nens:

- Bebès
- Dels dos als cinc anys
- Els primers anys de l'escola
- Els adolescents

Es completa el llibre amb un capítol que tracta les malalties en la família i un apèndix per a les parelles.

Va comentant diversos casos pràctics on podem identificar situacions molt comunes en la vida quotidiana i també realitza una síntesi breu i concisa en finalitzar cadascun dels capítols.
Planteja el dir no com una necessitat per a la creativitat, no com una restricció.

La coherència, els càstigs, els límits, les rabietas, les agressions, el dormir, el menjar, les normes de conducta, el saber esperar, van apareixent al llarg de la vida dels nens des dels bebès als adolescents i dóna eines per afrontar-ho de la manera més adequada possible.

Entre les Flors de Bach, relacionades amb la falta de límits trobem dues flors.


Centaury, un dels Dotze Sanadors que el doctor Bach defineix en el seu estat negatiu:

Per a persones bondadoses, tranquil·les i suaus que es desviuen per servir als altres. En la seva ànsia per aconseguir-ho sobreestiman les seves forces.

La seva necessitat d'agradar creix de tal manera en ells que es converteixen en servents en lloc d'ajudants voluntaris. La seva bona naturalesa els condueix a treballar més del que els correspon i, en fer-ho així, poden descurar la seva pròpia missió en la vida.

Vine, un dels Set Ajudants:

Persones molt capaces, assegurances de les seves pròpies capacitats, que confien en l'èxit. En estar segures, pensen que seria beneficiós pels altres el ser persuadits de fer les coses en la manera en què elles les fan, o en la manera que elles pensen que és correcte. Fins i tot en la malaltia volen dirigir a aquells que els cuiden. Poden ser persones de gran valor en les emergències.

Pilar Vidal Clavería
Terapeuta floral
Counseling Integratiu-Relacional de Dol i Pèrdues
 
Les informacions sobre les Flors de Bach que apareixen en els articles són només de caire orientatiu i informatiu. Cada nen necessita un tractament individualitzat, que ha de ser prescrit per un terapeuta floral acreditat.

Entrades populars d'aquest blog

El Remei d'Urgéncies ajuda en el confinament

Davant una situació com la actual amb el confinament i totes les incògnites que s’han obert sobre el nostre present i futur, quan apareix un estat emocional o una conducta no habitual en un infant, la meva pregunta és: com ho esteu gestionant les families? Algunes de les possibles respostes dels infants són: la son està totalment alterada, està més irritable o és frustra molt més fàcilment; totes aquestes respostes són normals i estan directament relacionades amb l’estrès i els canvis de rutines que s’estan produint els darrers dies. A més hem de tenir present que encara ens queden força dies per davant. I què puc fer? Les Flors de Bach ens poden ajudar? Doncs sí   i molt. Per aquests dies el meu suggeriment és que compreu a la vostra farmàcia un potet de stock del Remei d’urgències o Remei de Cinc Flors i aconseguir també un flascó amb comptagotes de 30 ml si és possible, per cadascuna de les persones de la família que vagin a prendre el preparat. Si heu aconseguit

Els terrors nocturns i els malsons en els nens

El somni és el guardià del dormir.  Somiem amb l'inconscient, per tant no podem buscar una "coherència argumental". Els somnis ens parlen dels nostres conflictes. Tenen un simbolisme, amb uns significats propis per a cadascú. Encara que hi hagi símbols universals, tots tenen una interpretació individual.   Els somnis es desarrollen en forma de metàfora. Els nens somien des de l'any i mig. Es somia amb la frustració tant en nens com en adults. Hem de diferenciar els terrors nocturns, els malsons i els somnis.          El terrors nocturs reflexen etapes immadures de la son, on el nen té dificultat per fer la transició del son més profund a un de més superficial. No són somnis que facin por, ni el resultat de l'activitat de la son. En els terrors nocturns es continua dormint tot i que els ulls poden estar oberts. S´ha de contenir al nen davant dels terrors nocturns, no se l'ha de despertar, hem d'esperar que passin. No tenen un efecte traumàtic p

Quan un nen perd a un ser estimat

Respondre una pregunta amb una altra pregunta pot semblar una manera d'escapolir-se o com es diu habitualment, de tirar pilotes fora. En canvi la raó que davant la pregunta,  Com ajudar a un nen que perd a un ser estimat? la meva resposta sigui: Com portes tu la pèrdua d'un ser estimat? té un significat especial. Els nens, són primordialment NENS, però també senten, escolten, veuen, imaginen, perceben i igual que els adults passaren també pel dolor d'una pèrdua i encara més si són persones significatives per a ells. Per això el com l'adult afronti el dol per la pèrdua d'un ser estimat, influirà en el seu benestar, els nens depenen dels adults,  la seva actitud en relació a com afrontin aquests el dol,  és molt important perquè el nen resolgui les situacions davant les pèrdues dels seus essers estimats i això també determinarà la seva capacitat com a adult per gestionar experiències de pèrdues posteriors. En el cas dels nens, l'edat serà dete