Passa al contingut principal

Pintant el nostre quadre

En els escrits del doctor Edward Bach, podem trobar algunes referències sobre la paternitat i sobre els nens.

En el primer capítol de la seva obra Allibera't a tu mateix de 1932 llegim aquesta història.

Tan simple com això: la història de la vida


Un nen petit va decidir pintar el quadre d'una casa, a temps per a l'aniversari de la seva mare. En la seva ment infantil, la casa ja estava pintada; sabia perfectament com anava a quedar, fins al més mínim detall, i només li restava plasmar-la sobre el paper.


La pintura està acabada a temps per a l'aniversari. Apel·lant a tota la seva capacitat, ell li ha donat forma a la seva idea de la casa. És una obra d'art, perquè tot és molt seu: en cada traç expressa el seu amor cap a la seva mare, i cada finestra, cada porta, estan pintades amb la profunda convicció que aquest és el lloc correcte per a elles. Fins i tot semblant un munt de fencs, és la casa més perfecta que fos pintada alguna vegada; i és perfecta perquè el petit artista ha posat en ella tot el seu cor i tota la seva ànima. Tot el seu ser està tancat en aquesta pintura.


Això és la salut: això és l'èxit i la felicitat, i la veritable vocació de servei. Servir a través de l'amor, en la més perfecta llibertat de seguir el nostre propi camí.


Així és com arribem a aquest món, sabent què quadre hem de pintar, i amb la nostra senda ja traçada al llarg de la vida; tot el que ens queda per fer en ella és donar-li forma material. Passem per la vida plens de goig i interès, concentrant tota la nostra capacitat en el perfeccionament del nostre quadre, i bolcant els millors esforços de la nostra capacitat per traslladar els nostres pensaments i propòsits a la vida material, en qualsevol entorn que hàgim triat.


Llavors, si seguim des del principi per fi els nostres propis ideals i desitjos, amb tota la força que posseïm, no pot existir el fracàs; la nostra vida, saludable i feliç, ha estat un tremend èxit.


No obstant això, la mateixa petita història del nen-pintor pot il·lustrar com, si ho permetem, les dificultats de la vida poden interferir amb aquest èxit, felicitat i salut, i dissuadir-nos dels nostres propòsits.


El nen està pintant, atrafegada i feliçment, quan algú arriba i li diu:"Per què no poses una finestra aquí i una porta allà? I per descomptat, la sendera del jardí hauria d'anar cap a aquest costat". El resultat d'aquesta actitud en el nen serà una total pèrdua d'interès cap al seu treball; potser ho continuï, però llavors només estarà posant idees alienes en el paper; tal vegada es torni contrariat, irritat i infeliç, temorós de refusar els suggeriments.


Començarà a odiar la pintura, i potser la trenqui en trossos; la reacció serà d'acord amb el caràcter del nen.


El dibuix final potser sigui una casa recognoscible, però és imperfecta, i un fracàs perquè és la interpretació dels pensaments de l'altre, no els de el nen. I probablement ja no tingui sentit el regal d'aniversari, per no haver pogut ser acabat a temps, i la mare tindrà llavors que esperar un any més per rebre el seu regal.

Monistrol de Montserrat

 Text i fotografies: Pilar Vidal Clavería
Terapeuta floral
Counseling Integratiu-Relacional de Dol i Pèrdues

Les informacions sobre les Flors de Bach que apareixen en els articles són només de caire orientatiu i informatiu. Cada nen necessita un tractament individualitzat, que ha de ser prescrit per un terapeuta floral acreditat.

Entrades populars d'aquest blog

El Remei d'Urgéncies ajuda en el confinament

Davant una situació com la actual amb el confinament i totes les incògnites que s’han obert sobre el nostre present i futur, quan apareix un estat emocional o una conducta no habitual en un infant, la meva pregunta és: com ho esteu gestionant les families? Algunes de les possibles respostes dels infants són: la son està totalment alterada, està més irritable o és frustra molt més fàcilment; totes aquestes respostes són normals i estan directament relacionades amb l’estrès i els canvis de rutines que s’estan produint els darrers dies. A més hem de tenir present que encara ens queden força dies per davant. I què puc fer? Les Flors de Bach ens poden ajudar? Doncs sí   i molt. Per aquests dies el meu suggeriment és que compreu a la vostra farmàcia un potet de stock del Remei d’urgències o Remei de Cinc Flors i aconseguir també un flascó amb comptagotes de 30 ml si és possible, per cadascuna de les persones de la família que vagin a prendre el preparat. Si heu aconseguit

Els terrors nocturns i els malsons en els nens

El somni és el guardià del dormir.  Somiem amb l'inconscient, per tant no podem buscar una "coherència argumental". Els somnis ens parlen dels nostres conflictes. Tenen un simbolisme, amb uns significats propis per a cadascú. Encara que hi hagi símbols universals, tots tenen una interpretació individual.   Els somnis es desarrollen en forma de metàfora. Els nens somien des de l'any i mig. Es somia amb la frustració tant en nens com en adults. Hem de diferenciar els terrors nocturns, els malsons i els somnis.          El terrors nocturs reflexen etapes immadures de la son, on el nen té dificultat per fer la transició del son més profund a un de més superficial. No són somnis que facin por, ni el resultat de l'activitat de la son. En els terrors nocturns es continua dormint tot i que els ulls poden estar oberts. S´ha de contenir al nen davant dels terrors nocturns, no se l'ha de despertar, hem d'esperar que passin. No tenen un efecte traumàtic p

Quan un nen perd a un ser estimat

Respondre una pregunta amb una altra pregunta pot semblar una manera d'escapolir-se o com es diu habitualment, de tirar pilotes fora. En canvi la raó que davant la pregunta,  Com ajudar a un nen que perd a un ser estimat? la meva resposta sigui: Com portes tu la pèrdua d'un ser estimat? té un significat especial. Els nens, són primordialment NENS, però també senten, escolten, veuen, imaginen, perceben i igual que els adults passaren també pel dolor d'una pèrdua i encara més si són persones significatives per a ells. Per això el com l'adult afronti el dol per la pèrdua d'un ser estimat, influirà en el seu benestar, els nens depenen dels adults,  la seva actitud en relació a com afrontin aquests el dol,  és molt important perquè el nen resolgui les situacions davant les pèrdues dels seus essers estimats i això també determinarà la seva capacitat com a adult per gestionar experiències de pèrdues posteriors. En el cas dels nens, l'edat serà dete