Passa al contingut principal

Reconèixer les emocions

La doctora Maria Luisa Pastorino, metge, homeòpata i psiquiatre argentina, va publicar el 1987 el primer text en castellà sobre les Flors de Bach, amb el títol La medicina floral d'Edward Bach.

Es tracta d'un manual sobre els remeis del doctor Bach, on trobem el relat d'històries clíniques tractades per la doctora Pastorino. Un d'ells es refereix a un nen de sis anys que va ser descrit pels seus pares en una primera entrevista com a molt tímid, la presència d'estranys feia que corregués a amagar-se i no contestava al que li preguntaven.

El diagnòstic que va realitzar la doctora va ser que era tímid i amb símptomes de fugida i inhibició per por, per la qual cosa li va prescriure Mimulus, en la dosi habitual de 4 gotes, 4 vegades al dia.

Al mes no es va observar cap modificació en la seva conducta, cosa que la doctora va considerar estranya, ja que els nens solen respondre molt ràpidament al tractament amb les flors.

Va realitzar una segona entrevista amb els pares, que van fer una discriminació més fina de les peculiaritats del nen i que suggerien inseguretat i vergonya de si mateix. Se li van indicar llavors altres flors Larch, Crab Apple i Gentian.

En la primera setmana de prendre els remeis es va observar una important millora en la seva conducta, que va anar augmentant al cap del primer mes.

La doctora Pastorino descriu aquest cas com un exemple de la importància de fer un bon diagnòstic a l'hora de prescriure els remeis florals.

La paraula por s'utilitza de forma molt general i en canvi al seu darrera es pot trobar diferents estats emocionals, pot ser l'emoció de la por pròpiament dita, el sentiment de minusvalidesa o inferioritat o una imatge de vergonya d'un mateix.

Cal aprendre a identificar les nostres emocions per després poder-les acceptar i gestionar de la millor manera, aquesta correcta identificació ens ajudarà a nosaltres mateixos i també el podrem transmetre als nostres fills.

Distingir les diferents emocions ens permet conèixer-nos i reflectir el que ens passa, una bona manera de saber les flors de Bach que millor ens poden ajudar.


Larch, el remei per l'anticipació al fracàs


Text i foto: Pilar Vidal Clavería
Terapeuta floral professional

Entrades populars d'aquest blog

El Remei d'Urgéncies ajuda en el confinament

Davant una situació com la actual amb el confinament i totes les incògnites que s’han obert sobre el nostre present i futur, quan apareix un estat emocional o una conducta no habitual en un infant, la meva pregunta és: com ho esteu gestionant les families? Algunes de les possibles respostes dels infants són: la son està totalment alterada, està més irritable o és frustra molt més fàcilment; totes aquestes respostes són normals i estan directament relacionades amb l’estrès i els canvis de rutines que s’estan produint els darrers dies. A més hem de tenir present que encara ens queden força dies per davant. I què puc fer? Les Flors de Bach ens poden ajudar? Doncs sí   i molt. Per aquests dies el meu suggeriment és que compreu a la vostra farmàcia un potet de stock del Remei d’urgències o Remei de Cinc Flors i aconseguir també un flascó amb comptagotes de 30 ml si és possible, per cadascuna de les persones de la família que vagin a prendre el preparat. Si heu aconseguit

Els terrors nocturns i els malsons en els nens

El somni és el guardià del dormir.  Somiem amb l'inconscient, per tant no podem buscar una "coherència argumental". Els somnis ens parlen dels nostres conflictes. Tenen un simbolisme, amb uns significats propis per a cadascú. Encara que hi hagi símbols universals, tots tenen una interpretació individual.   Els somnis es desarrollen en forma de metàfora. Els nens somien des de l'any i mig. Es somia amb la frustració tant en nens com en adults. Hem de diferenciar els terrors nocturns, els malsons i els somnis.          El terrors nocturs reflexen etapes immadures de la son, on el nen té dificultat per fer la transició del son més profund a un de més superficial. No són somnis que facin por, ni el resultat de l'activitat de la son. En els terrors nocturns es continua dormint tot i que els ulls poden estar oberts. S´ha de contenir al nen davant dels terrors nocturns, no se l'ha de despertar, hem d'esperar que passin. No tenen un efecte traumàtic p

Quan un nen perd a un ser estimat

Respondre una pregunta amb una altra pregunta pot semblar una manera d'escapolir-se o com es diu habitualment, de tirar pilotes fora. En canvi la raó que davant la pregunta,  Com ajudar a un nen que perd a un ser estimat? la meva resposta sigui: Com portes tu la pèrdua d'un ser estimat? té un significat especial. Els nens, són primordialment NENS, però també senten, escolten, veuen, imaginen, perceben i igual que els adults passaren també pel dolor d'una pèrdua i encara més si són persones significatives per a ells. Per això el com l'adult afronti el dol per la pèrdua d'un ser estimat, influirà en el seu benestar, els nens depenen dels adults,  la seva actitud en relació a com afrontin aquests el dol,  és molt important perquè el nen resolgui les situacions davant les pèrdues dels seus essers estimats i això també determinarà la seva capacitat com a adult per gestionar experiències de pèrdues posteriors. En el cas dels nens, l'edat serà dete