Passa al contingut principal

L'autoestima i les Flors de Bach

L'autoestima és una valoració que fem de nosaltres mateixos i que podem relacionar amb diversos aspectes.

Combina la percepció que tenim de nosaltres mateixos amb l'ideal que ens hem format.

L'autoestima s'aprèn, canvia i es pot millorar ja que està basada en sensacions, creences i experiències.

La nostra autoestima és responsable dels nostres èxits i dels nostres fracassos, amb una autoestima adequada, la nostra capacitat estarà potenciada per desenvolupar les nostres habilitats, augmentant la nostra seguretat personal, en canvi una autoestima baixa ens pot conduir al fracàs i a una manca de confiança en un mateix.

Podem millorar la nostra autoestima amb l'ajuda de les Flors de Bach.

Determinades personalitats tenen més facilitat per derivar a estats on una baixa autoestima estigui molt present.

De les dotze primeres Flors de Bach, els Dotze Curadors, caracteritzats per correspondre a tipus de personalitat o de caràcter, algunes d'elles en el seu aspecte negatiu, donaran una incorrecta valoració d'un mateix i per tant una tendència a tenir una baixa autoestima, podem veure entre altres a:

Mimulus, persones tímides, ansioses, insegures, amb pors, vergonyoses, no s'atreveixen a intentar alguna cosa que els agradaria fer.

Gentian, no ho intenten perquè estan segurs que sortirà malament, es desanimen fàcilment i són molt negatius.

Centaury, la submissió a l'altre, la por al rebuig el porten a actuar, no per confiança en un mateix, sinó per acatament dels desitjos de l'altre i no dels propis.

Cerato, la manca de criteri propi el condueixen a una manca total de confiança en si mateix, en l'haver de preguntar sempre abans d'actuar.

Scleranthus, no passaran a l'acció pel bloqueig que els produeix l'haver de triar. Quan en la nostra personalitat un aspecte es cronifica, podrem necessitar d'algun dels Set Ajudants, en el cas de les flors anteriors podem arribar a:

Gorse, no només no val la pena o no ens atrevim a intentar alguna cosa, sinó que a més ens donem totalment per vençuts i assumim que tirem la tovallola.

Rock Water, l'autoexigència total i absoluta, fa que si no ho fem perfecte diguem que ja no val la pena fer-ho.

I dins de les últimes 19 Flors de Bach, transpersonals, tenim a una sèrie de flors en les que podem trobar estats associats amb una baixa autoestima en:

Larch, amb gran sentiment d'inferioritat i anticipació al fracàs, es rebutja qualsevol situació nova, davant la por que pugui sortir malament, és la flor d'ajuda per als "és que no puc ...".

Wild Rose, no els importa res, viuen en aquest apatia que diuen que no val la pena ni intentar-ho.

Crap apple, molt lligat a l'acceptació que es tingui d'un mateix.

Pine, creiem que tenim la culpa de tot, en lloc d'assumir la nostra responsabilitat.

Willow, sentim un gran ressentiment cap als altres que sí que poden aconseguir els seus propòsits.

Elm, ens sentim desbordats davant les situacions, incapaços de valorar les nostres autèntiques capacitats.

Com explicava al principi del text l'autoestima s'aprèn i els pares podem potenciar-la en els nostres fills d'una manera correcta, valorant els seus progressos, per petits que siguin, no burlant-se dels seus errors o de la seva falta de capacitats, no cal recriminar d'una manera ostentosa, ni davant de qualsevol, fer una positiva valoració de les diferents situacions amb què abordem la vida diària és molt important.


Saltant a la corda, Vall de les flors, Kyrgyzstan
Text i foto: Pilar Vidal Clavería
Terapeuta floral professional

Les informacions sobre les Flors de Bach que apareixen en els articles són només de caire orientatiu i informatiu. Cada nen necessita un tractament individualitzat, que ha de ser prescrit per un terapeuta floral acreditat.

Entrades populars d'aquest blog

El Remei d'Urgéncies ajuda en el confinament

Davant una situació com la actual amb el confinament i totes les incògnites que s’han obert sobre el nostre present i futur, quan apareix un estat emocional o una conducta no habitual en un infant, la meva pregunta és: com ho esteu gestionant les families? Algunes de les possibles respostes dels infants són: la son està totalment alterada, està més irritable o és frustra molt més fàcilment; totes aquestes respostes són normals i estan directament relacionades amb l’estrès i els canvis de rutines que s’estan produint els darrers dies. A més hem de tenir present que encara ens queden força dies per davant. I què puc fer? Les Flors de Bach ens poden ajudar? Doncs sí   i molt. Per aquests dies el meu suggeriment és que compreu a la vostra farmàcia un potet de stock del Remei d’urgències o Remei de Cinc Flors i aconseguir també un flascó amb comptagotes de 30 ml si és possible, per cadascuna de les persones de la família que vagin a prendre el preparat. Si heu aconseguit

Els terrors nocturns i els malsons en els nens

El somni és el guardià del dormir.  Somiem amb l'inconscient, per tant no podem buscar una "coherència argumental". Els somnis ens parlen dels nostres conflictes. Tenen un simbolisme, amb uns significats propis per a cadascú. Encara que hi hagi símbols universals, tots tenen una interpretació individual.   Els somnis es desarrollen en forma de metàfora. Els nens somien des de l'any i mig. Es somia amb la frustració tant en nens com en adults. Hem de diferenciar els terrors nocturns, els malsons i els somnis.          El terrors nocturs reflexen etapes immadures de la son, on el nen té dificultat per fer la transició del son més profund a un de més superficial. No són somnis que facin por, ni el resultat de l'activitat de la son. En els terrors nocturns es continua dormint tot i que els ulls poden estar oberts. S´ha de contenir al nen davant dels terrors nocturns, no se l'ha de despertar, hem d'esperar que passin. No tenen un efecte traumàtic p

Quan un nen perd a un ser estimat

Respondre una pregunta amb una altra pregunta pot semblar una manera d'escapolir-se o com es diu habitualment, de tirar pilotes fora. En canvi la raó que davant la pregunta,  Com ajudar a un nen que perd a un ser estimat? la meva resposta sigui: Com portes tu la pèrdua d'un ser estimat? té un significat especial. Els nens, són primordialment NENS, però també senten, escolten, veuen, imaginen, perceben i igual que els adults passaren també pel dolor d'una pèrdua i encara més si són persones significatives per a ells. Per això el com l'adult afronti el dol per la pèrdua d'un ser estimat, influirà en el seu benestar, els nens depenen dels adults,  la seva actitud en relació a com afrontin aquests el dol,  és molt important perquè el nen resolgui les situacions davant les pèrdues dels seus essers estimats i això també determinarà la seva capacitat com a adult per gestionar experiències de pèrdues posteriors. En el cas dels nens, l'edat serà dete